Thursday, September 15, 2005

2oo5-szeptember-----HUNCUT

Bikavér hátrafelé nyilazva
........Lőrinc cikke szobahőmérsékleten

Történt egyszer, hogy B. New Yorkban Bikavért vett a Union sq-en. Nyilt ott egy új borbolt néhány hete.Azt mondta, elteszi majd a blokkot emlékbe. Mutatta is. Tényleg jó. 1 Bikavér fizet, Union tér, New York. Otthon majd klasszul fog kinézni a fiók alján. Csak viccelek. Aztán csak elkezdtem szapulni a bort.Mint a Bikavért általában, hogy az már nem az, a Bikavér nem létezik, legalábbis én igy tudom, hogy a főlényege kadarka szőlő, amit szépen kiirtottak a francba a kommunizmus porlepte évei alatt, a Bikavér csak olyan mint a francia abszcint, mindenki beszél meg áradozik róla meg minden, de fingja nincs senkinek, hogy hogyan vót az akkor, hogy hogyan kell csinálni. Na igen de akkor meg mi van az üvegben? Felvetődik? Fel.De komolyan. A Bikavér egy boregyveleg és tegnap megvilágosodott a lámpafényben. Hát ez nem más, mint az olasz Cianti, amiről dudvalevő, hogy nem más az, mint egy szittyó, asztali népbor, a legszegényebb olaszok vacsoraitala a régi időkben, de ez került be a köztudatba, hogy az aztán az olasz nemzeti bor, ami az is, de minőségét tekintve egy homoki háromemberessel egyenlő. Kettő lefogja, egy meg issza. Akár a Bikavér, ezeréves a drága van benne Cabarnet, Merlot, Kékfrankos sötöbö hát mivégre? Azt gondolom a maradékot öntötték csak össze, hogy legyen már mindenkinek valami. Ám. Fogtuk magunkat és rákerestünk a neten. Nem mondom , hogy csodák csodája. A neten minden fent van az égvilágon. Kishitű magyarok! Még mi is. A google kinyomott egy szekérderék bikavért a monitorra abból puttyantottunk egyet, valami amcsi borgazdaság oldala volt, ahol csak egy magyar bor volt a nyilvántartásban, az is a szerencsétlen bikavér. Mert, hogy a Bikavér szar bor, az egy dolog de ha egy külföldit kérdezel, vagy a Tokaji Aszú-t mondja vagy ezt, márpedig megitélni a magyar borokat a Bikavérről, ajaj. Na de nem is ez a lényeg, hanem hogy ott volt az oldalon a bor története. Na szittyák, most kagylózzatok!
A bor eredete az 15oo-as évekre nyúlik vissza, amikoris Dobó meg a többi keménytökű magyar legény jól odasózogatott a török uralomnak és mikor is Eger városa kinyittatta pincéit, hogy mindenki igyék, mégádázabb csatakedv reményében. Az akkori szittya honfitársak szlopálták is az ingyébort hektószám, méghozzá olyan mohón, hogy a vörösbortól minden duhaj legény szakálla meg mentéje, még ültében olyan veres lett, hogy a törökök bekakikáltak és azt kezdték hiresztelni, hogy ezek az állat magyarok azért harcolnak olyan jól, mert a bikák vérét isszák. Hogy ebből mi igaz, ki tudja, és fene bánja. Szerintem remek kis história. S ha nem is Bikavért iszom, egy jófajta vörösnek ezentúl majd megengedem, hogy végigfolyjon a nyakamon kivül is, mert én is csak egy magyar állat vagyok................

No comments: