Friday, August 19, 2005

keversek

Mi a szösz az a folyamvers?

A szabad gondolatáramlás és a szabad asszociáció egyik legközvetlenebb, legkönnyedebb, egyben legszabadabb, rimekkel diszitett irodalmi formája.
Egy folyamversben az iró, egyszrűen utat enged a lelkében tanyázó és onnan- szinte öntudatlan módon- kiáramló gondolatok, érzéki szóképek, szókapcsolatok szabad áradatának.
" A folyamvers a tudatalatti vulkánja"- mondta Ulman Kowalsky egy neodadaista találkozón. (Armenik Zete folyamversének felolvasását a vers közepén kezdte, az utolsó harmadával folytatta és az elejével fejezte be, ezzel illusztrálva a folyamversben rejlő lehetőségek végtelen spirálját.)
A folyamvers költői bravúrja ugyanakkor, az időnként betűzdelt rimeknek köszönhető. Bár a rimek látszólag tagolják az irott szöveget, egy folyamvers leginkább oly módon olvasandó, ahogyan az ember kiloccsant egy vödör felmosóvizet az udvarra.
A folyamvers leginkább egyetlen, hosszú, összetett mondat, egy ponttal a végén, mely lezárja a versáramlást,s igy olykor kész művészi egységet teremt. Ugyanakkor egy kész folyamvers bármivel, bárhogyan, bármikor tovább irható,folytatható.
"Kész folyamvers nem létezik, - mondja Kowalsky ,- ahogy a leejtett vajaskenyér az életnek csak egy mozzanata, a leirt folyamvers csupán, egy végtelen gondolatmenet mikrónyi darabja."
Egy folyamversben nincs versszerkezet vagy kötött rimképlet, nincsenek rimekkel végződő, tördelt sorok. Bár irott formája prózai műhöz hasonló, a szövegbe ékelt belső rimek jelenléte miatt mindenképpen versről beszélünk. Bármilyen , ehhez hasonló formában megirt vers, csak rimekkel lehet folyamvers.
Egy folyamversben nem mindig van konkrét mondanivaló. Egy folyamvers ize, zamata leginkább belső boncolgatásában érzik ki igazán: a szövegbe hintett belső rimek, az egyes,- legtöbbször nem összeillő szavak, paradox szófordulatok, érzéki szószerkezetek, valamint az un. "kétoldali"- vagy "többsugarú" rimek a folyamverset leginkább egy bulya bozóthoz teszik hasonlatossá.
Egy folyamverset nem szokás átirni vagy módositani. "Ha nem folyik ki belőled lazán, egyszerűen, úgy ahogy, rimekkel egyetemben...próbáld meg máskor, ne faragcsikáld...", irja Zete A folyamvers mint inverz verspróza c. tanulmányában.
"Ne irj át soha folyamverset, csak irj egy másikat..."
Igy tehát egy folyamversnek több verziója is lehet, egyazon vers lehet rövidebb később hosszabb (sohasem forditva), az adott vers megsokszorozódhat.
Mivel a folyamvers az iró lelkének, gondolatainak szabad áramlása, "a tudatalatti vulkánja"....
A folyamvers szent és sérthetetlen.
A folyamvers magánterület.

........részlet a Grádicsok irodalmi lap azoknak fanzinból

No comments: